|
|
Finsk - Suomi » Barnetrinn » Bakgrunnsstoff
|
« Tilbake |
Finske barns favoritt retter
MAKARONILAATIKKO (MAKARONIGRATENG)
5 annosta/ porsjoner
150 g makroneja (lyhyitä- korte)
1 l vettä/ vann
1 dl maitoa/ melk
50 g voita/ smør
150 g jauhelihaa/ kjøttdeig
1 sipuli/ løk
1 muna/ egg
sokeria- suolaa/ farin- salt
Kok makaroni i vann tilsatt salt. Hell ut vannet og tilsett kokende melk. Bland i litt salt og farin. Skjær løken i småbiter og brun den med kjøttdeigen. Bland makaroni, egg og kjøttdeig.
Ha alt i en smurt form og stek på nederste rille i 50 - 60 minutter på 200 grader.
LIHAPYÖRYKÄT (KJØTTBOLLER)
5 annosta/ porsjoner
500 g jauhelihaa/ kjøttdeig
1 sipuli/ løk
1 dl korppujauhoja/ strøkavring
1 dl kermaa/ fløte
1 dl vettä/ vann
1 muna/ egg
1/2 tl/ ts maustepippuria/ svart pepper
suola/ salt
paistamiseen voita tai öljyä/ smør eller olje til steking.
Brun løkbitene. Bland løk,strøkavring, væske, egg og krydder med kjøttdeig.
Lag små boller og stek dem gyllenbrune i stekepanne. Ha over i en kasserolle. Kok opp stekepanna med litt vann og spar på sjyen til sausen.
SAUS:Brun 2 ss smør og 2 ss hvetemel. Ha i sjyen/ stekekraften. Smak til med salt, fløte og evt. litt sennep.
PERUNASOSE (POTETMOS)
2 1/2 perunalohkoja/ potetbåter
vettä/ vann
4- 5 dl kiehuvaa maitoa/ kokende melk
voita, suolaa/ smør, salt
Kok potetene ferdig i saltvann. Spar noe av kokevannet. Mos potetene, ha i kokende melk i små porsjoner og litt av kokevannet, smak til med smør og salt. Rør til potetmosen er jevn og luftig.
Kilde: Ruijan Kaiku 10/ 2006 18.12.2006
|
|
|
Skrevet av Edith S.B. Båhl, torsdag, 14.06.2007 - klokken 12:22 Sist endret: torsdag, 14.06.2007 - klokken 12:24 |
|
|
|