Her er du: Startsiden » Vis artikkel
Kontakt/ informasjon

  Historie » Barnetrinn » Bakgrunnsstoff

« Tilbake  
Slåtten ved Melen


Nord – Troms Museum er i ferd med å restaurere en rekke bygninger som er reist før 1940.
«Slåtten» ved Melen er en av disse bygningene. Ennå er det ikke tatt stilling til hva huset skal brukes til, opplyser Tore Hauge ved NTRM. I første rekke må huset settes i stand slik at det kan bevares for ettertida.

Huset er bygd av Nils Nilsen Melen i 1868. Med sin spesielle takkonstruksjon har huset en ganske karakteristisk stil. Den midtre delen, oppholdsrommet, er oppført i tømmer, mens soverommet og gangen i hver sin ende av bygninga, har bordvegger.

Nils Mælens datter, Marianne, gifta seg med Johan Johnsen fra Kaldfjord og overtok Slåtten.
Marianne og Johan hadde ingen barn, men adopterte en finsk gutt som het Jan Laakso. Sammen med faren og tre brødre kom Jan som flyktning fra Enontekio i 1918. Som femåring lærte Jan seg raskt norsk, og fungerte allerede da som tolk!

Jan Laakso gifta seg med Adine, og sammen drev de i tredje generasjon Slåtten som seter.
Fra Melen der vi bor , er det tungvindt å komme til sommerbeitene. Derfor har vi hvert år brukt Slåtten som seter, sier Adine Laakso.

-Vi overtok i 1950 og drev helt til Jan døde i 1971. I 1975 var det nødvendig å bygge ny seterstue, og den er i bruk hver sommer fremdeles. Det blir liksom ikke sommer før vi flytter til Slåtten, sier Adine som nå bor der sammen med sønnen sin.


Av Tore Figenschau

«Menneske og miljø i Nord-Troms»
Årbok 1986



Skriv ut artikkel.

Skrevet av Liv Johansen, fredag, 27.11.2009 - klokken 13:33
Sist endret: fredag, 27.11.2009 - klokken 13:41
- Design/ utvikling: STORFJORD DATA 2©06 -