Her er du: Startsiden » Vis artikkel
Kontakt/ informasjon

  Samisk - Samigiella » Ungdomstrinn » Bakgrunnsstoff

« Tilbake  
Samefolkets dag

Bakgrunn - Samefolkets dag

Dagen er til minne om det første samiske landsmøtet i Trondheim 6. februar 1917. Det var første gang i historien samene var samlet for felles interesser over nasjonalstatsgrensene. Nord- og sørsamer fra Norge og Sverige samlet seg til et stort møte for å drøfte og belyse felles saker og problemstillinger.
Elsa Laula Renberg stod bak både ideen om og virkeliggjørelsen av møtet som samlet over hundre deltakere, derav en stor del kvinner. Hun grunnla den første samiske kvinneforeningen på norsk side, og initierte til det første samiske møtet 6.-9. februar 1917. Renberg var en betydningsfull kvinne som gikk i front for samiske rettigheter.

Samenes nasjonaldag er felles for alle samer, uavhengig om de bor i Norge, Sverige, Finland eller Russland. Den 15. samekonferensen i Helsinki besluttet i juni 1992 at nasjonaldagen skulle være den 6. februar. I 1993 ble nasjonaldagen feiret for første gang, samtidig som FNs internasjonale urbefolkningsår ble offisielt åpnet i Karasjok. Dagen feires på forskjellig vis i de ulike lokalsamfunnene.
Det samiske flagget er felles for alle samer, uavhengig av hvilket land de bor i. Flagget ble godkjent 15. august 1986 av Den 13. nordiske samekonferansen i Åre, Sverige, og det er formgitt av den samiske kunstneren Astrid Båhl fra Skibotn i Troms. Sirkelen er et sol- og månesymbol. Solringen er rød og måneringen er blå. Flagget har de tradisjonelle samiske fargene: Rødt, grønt, gult og blått.

Nasjon defineres som en gruppe mennesker som føler seg som en enhet på grunn av felles historie og kultur, oftest også felles språk. En nasjon er ett folk. I internasjonal urfolksarbeid er det denne definisjonen av nasjon som er lagt til grunn. Begrepet nasjonal er videre ofte knyttet til en nasjonalstats grenser og innenriksk virksomhet, men er samtidig også et begrep som brukes til å beskrive et folks fellesskap. Når det gjelder bruken av disse begrepene, legger Sametinget Samekonferansens vedtak til grunn, og tilrår å bruke samenes nasjonaldag, samenes nasjonalsymboler og samenes nasjonalsang.

Kilde: Sametinget.




Trondheim 6. februar 1917
Klikk for full størrelse.
Det første samiske landsmøtet
Elsa Laula Renberg
Klikk for full størrelse.

Skriv ut artikkel.

Skrevet av Edith S.B.Båhl, torsdag, 04.02.2010 - klokken 08:29
Sist endret: fredag, 05.02.2010 - klokken 14:32
- Design/ utvikling: STORFJORD DATA 2©06 -