Sjøsamisk mattradisjon

Tradisjonelle sjøsamiske retter fra Manndalen/Ollmáivággi i Gáivuotna/ Kåfjord i Nord Troms.



Rognbollsuppe:

Ingredienser:

fersk rogn av torsk eller sei
litt melk
et egg
tørrkjøtt av sau i terninger
farin

Lag boller ut av denne deigen. Bollene skal kokes sammen med kjøttsuppe i 15-20 minutter.



Kjøttsuppe:

Ingredienser:
sau kjøtt med bein for å få kraft
litt havregryn
poteter kan tilsettes suppen hvis ønskelig

Kok kjøttsuppe som vanlig, tilsett rognbollene mot slutten av koketiden (15-20 min før suppen er ferdig).





Flatbrødmølja:

Ingredienser:
Tørket sau rygg i skiver. Dette kokes for å få kraft.
Fettet som som blir liggende over kraften øses opp i en bolle.
Hjemmelaget flatbrød smuldres i en bolle, og kraften helles på (flatbrødet bløtgjøres).
Deretter øses det opp i dyp tallerken. Fettet av kraften, farin og kanel tilsettes.
Kjøttet spises ved siden av på egen tallerken eller i samme tallerkenet som møljaen.

Flatbrødmølja spises til jul og til fet tirsdag.



Hjemmelaget flatbrød:

Ingredienser:

rugmel
hvetemel
vann

Deigen skal være mellom hard, slik at det kan kjevles ut. Deigen kjevles tynt og stekes på takke.




Blodpølser:

Ingredienser:
Okseblod eller saueblod
sammal grov
rugmel grov
talg
farin
salt
pepper
allehånde

Alt blandes sammen til tynn/ mellomtynn masse. Massen fylles i rensede tarmer av
sau eller kalv. Pølsene kokes i vel en time.

Spises med eks. Farin, syltetøy. Kulturmelk drikkes ved siden av.



Rabarbra grøt:

Rabarbra høstes om sommeren etter sankthans og i hele juli måned. Rabarbraene renskes og skylles først.

400 gr. Rabarbra i terninger
0.5 liter vann
100- 150 gr. Sukker
jevning: ca. 2 ½ ss potetmel
1 dl. Vann

Hvis man vil tilsette bær eller epler blir målene slik:

Med bær: 4 dl bær

¾ kg epler (750gr)


Dette kokes kort tid da det ikke går lang tid før det blir mørt.




Skrevet av Edith S.B. Båhl, onsdag, 02.05.2007 - klokken 14:33
Sist endret: onsdag, 02.05.2007 - klokken 14:35