Minnesmerke over finske soldater avduket


Av Tore Figensvhau

Pinseaften (1992) ble minnesmerket over de falne finske soldatene Oiva Siltanen og Kalervo Lohti avduket på Hatteng kirkegård. Etter opplysninger som er skaffet til veie, ble de to soldatene skutt av tyskerne på Hatteng like før fredsslutninga i 1945. Avdukinga ble foretatt av sjefen for Lapplands militærdistrikt, oberst Juhani Helasterä. Tilstede var blant andre flere pårørende, representanter for Krigsfangeförbundet i Finland og flere finske krigsveteraner, blant andre den over 80 år gamle Aimo Laakso, som var soldatenes patruljeførernda den tragiske hendelsen fant sted.
Prost Sigvald B. Mikkelsen ønsket velkommen til avdukinga, og opplyste at på Hatteng kirkegård har soldater fra fire nasjoner ligget begravet: tyske, finske, russiske og norske. De tyske og russiske er senere flyttet, og bare minnestøtter står igjen.
Oberst Juhani Helasterä stilte spørsmål ved hvorfor de finske soldatene så brutalt hadde blitt henrettet av okkupantene. Det kunne iallfall ikke være fordi de hadde forbrutt seg mot internasjonale regler for krigføring, for de var nemlig ute på patrulje da de ble tatt til fange.- men denne tragiske hendelsen viser hvor rå menneskene kan bli i gitte situasjoner, sa Helasterä.
Han framholdt for øvrig at det i dag er grunn til for både norske og finske myndigheter å følge nøye med i situasjonen på Kola, og sa at man må være forberedt på at der kan komme en styrkeoppbygging.
Den finske patruljen som Lohti og Siltanen tilhørte, ble ledet av løytnant Aimo Laakso. Patruljen besto av 14 mann, og med unntak av en soldat som falt under trefning, ble alle tatt til fange 5. februar 1945 ved Kilpisjärvi. De tilhørte den finske armeens 1. infanteriregiment.
Etter avdukinga la Kalevi Lohtis søster, Anneli Lohti Raino og Elsa Bom ned krans, og det ble lagt ned krans fra Krigsfangeförbundet i Finland, samt fra finske forsvarsmyndigheter.
Etter avdukinga var det andakt ved Mikkelsen i Storfjord kirke, og etter andakten kirkekaffe i det gamle kapellet.
Ansvarlig for arrangementet var Storfjord menighet, Skibotn norsk-finsk forening og Krigsfangeförbundet.


Kilde: Menneske og miljø - Årboka for Nord-Troms




Klikk for full størrelse.


Skrevet av Liv Johansen, fredag, 06.11.2009 - klokken 08:57