Petter Dass

Petter Dass levde fra 1647-1707. Han var en nord-norsk forfatter og sogneprest på fødestedet Alstahaug fra 1689. Han var myndig, frodig og folkekjær, og skrev tidlig en rekke leilighetsdikt (til brylluper, begravelser, ulykker osv.) og rimbrev. Det eneste han fikk trykt mens han levde, var Den Nordske Dale-Viise (1683).

Som religiøs folkeoppdrager satte han bibelhistorie og katekisme på vers til populære melodier. Denne lyrikken ble senere samlet i fire bøker. Katekismussangene har holdt seg best, som Herre Gud! Ditt dyre Navn og Ære.

Hovedverket er Nordlands Trompet (fullført ca. 1700, først trykt 1739), en beskrivelse av Nord-Norge på vers, i et friskt og livsnært språk. Hovedvekten er lagt på hverdagens mennesker og deres kår i en barsk natur. Petter-diktene ble raskt spredt muntlig og i avskrifter, og alt i levende live ble han en sagnfigur.

Kilder: Hele Norges Leksikon, NRK-Leseforeningen.


Fire elever i 7. klasse har i musikkfaget arbeidet med Petter Dass som tema. Vi har blant annet lært oss sangene Herre Gud! Ditt dyre Navn og Ære og Det hender sig ofte.

Sistnevnte sang har vært utgangspunkt for en tegneserie, hvor én tegning i fri fantasi beskriver hvert vers.


Skibotn skole 1999

Klikk her for å lese mer om Petter Dass





Skrevet av Edith S.B.Båhl, fredag, 26.03.2010 - klokken 10:21
Sist endret: torsdag, 28.04.2022 - klokken 15:06