Kohts bakeri


Kohts bakeri ble bygd av Anton Koht. Han var utdannet baker og konditor, og han begynte med bakeri i Skibotn i ca. 1895.

Bakerovnen var ca 2m. bred og ca. 3 m. lang. Ovnen rommet 60-70 stomp (brød). Kakene ble stekt først og så brødene.Ovnen ble fyrt med ski-ved. Det gikk ett mål ved til en bakerovn for å få den varm.Det gikk også med 300 liter vann for å få nok vann til hevinga.En del vann ble «tyvhentet» fra Grape-brønnen.
I Kohts bakeri var det også kloakk, den første i Skibotn. Men den måtte brukes til rent vaskevann, - til å vaske hendene.

Kontakten over grensa til nabolandene var viktig også for bakeriets eksistens. Postmannen som kom med post fra Finland til Skibotn, han hadde brød med seg tilbake.

I bolagstida var trafikken stor over grensa.Da kunne opptil 100 hester være på tur samtidig. De hadde også bakerivarer med seg.

På bakeriet ble det blant annet bakt: brød ( rund stomp som bl.a. ble kjøpt av samer ), vørterkaker,sirupskaker, hveteboller, skillingsboller, aniskringler, tebrød-stenger, terter, loff og sukkerkavringer.
Sirupskakene var SVÆRT gode, og det var vanlig at en samefamilie kjøpte med seg opptil 100 stk.
Skorpene som ble til overs, ga bakeren til dårlig stilte familier.
Det ble også bakt sconkavringer i bakeriet. Dette var lett og fin fjellmat som ikke mugnet i ryggsekken.

Under markedene ble det bakt om natta, for at det skulle være ferskt. Småkakene deimot ble bakt ferdig i oktober,det var for å spare tid til markedet i november. Kakene ble solgt for noen øre pr. stk. Muligheten for å bytte ( varebytte ) var også tilstede.Bakeriet har mest sannsynlig hatt innvirkning på bakevanene i bygda her.

Sønnen, Hans Ludvik Koht, fortsatte med bakeriet helt til andre verdenskrig. Da ble bakeriet lagt ned. Hans Leonard, sønn til Hans Ludvik, hjalp sin far med baking på bakeriet fra han var ganske liten.

På loftet over bakeriet var det kafè.De hadde tjenestepiker til å hjelpe seg der.
Under markedene solgte de middag.Uer og buljong var de middagsrettene som det ble solgt mest av.

****************

Eldre mennesker i Skibotn minnes gjerne kakene «Stjerner» som ble bakt i Kohts bakeri. Oppskrifta er enkel og krevde ikke så mange ingredienser.

2 kopper melk
2 kopper sukker
1 kopp smeltet smør
2 ss hjortesalt
sitrondråper
Alt blandes med mel til en passe deig. Deigen kjevles ut. Det stikkes ut kjeks som stekes lys gulbrune.



















Skrevet av Liv, mandag, 25.09.2006 - klokken 15:08
Sist endret: mandag, 25.09.2006 - klokken 15:19