Korn, mel og brød

Brød ble brukt til de fleste middager. Dette er en finsk skikk som var vanlig her. Rieska er et gammelt brød som ble kalt lappebrød, byggbrød eller tynnbrød her.Det bakes uten gjær, og stammer helt tilbake til steinalderen. Dette brødet ble brukt over hele Nordkalotten.Kohts bakeri bakte ikke rieska. Det ble bakt i private hjem.

Rovt byggmel eller rug blandes med kaldt vann og litt salt. Dette røres til en deig som klappes eller kjevles ut til en tynn leiv. Leiven stikkes lett, og stekes på en flat stein i bål eller gruve; i våre dager steketakke. Brødet ble også stekt direkte på vedkomfyren.
Brødet ble mye brukt til fjellmat fordi det var tynt og lett å tine om vinteren ute ved bålet.

Rieska kan varieres alt etter hva du har i huset; melk, kjernemelk eller blod.Fett eller talg, kokte poteter, hjernemasse fra dyr og nekkja var det vanlig å ha i brød som ble bakt for langturer.Da holdt brødet seg mykere.


MEL OG KORN

Norsk jordbruk, atlantisk, kan bare drives opp til Malangen.Men kontinentalt jordbruk som finne
r og kvener og kvener utnyttet, kan drives høyere til fjells og lengre mot nord. Prinsippet her er røykbrenning og grøfting for å hindre frost. Kornåkrene ble lagt i bakkehellinger. Det ble tent varme nede og røyken la seg mot bakken, og hindret frosten. I Skibotn er det sandholdig jord som holder på varmen, og derfor var stedet egnet for å dyrke korn.Allerde på 1500- tallet har det vært finske bønder her som dyrket korn. Etter 1700 – tallet ble det billigere å kjøpe kornet, men under 2.verdenskrig ble det igjen dyrket litt bygg her i Skibotn. Kornet ble malt på handkvern eller vannmølle. Her i Skibotn fantes det en vannmølle i Apaja.

Fram til 1918 var det vanlig å bytte fisk mot «russemel». Russiske lodjer gikk inn i de fleste små fjorder. Det kunne gå med en hel sommers fiskefangst for å bytte til seg en «melmatte» som veide 120 kg. Det vanlige var byggmel og ruggmel, men det kunne også være hvetemel. Melsekkene ble brukt til å sy bukser av. Buksene besto av to tøystykker, og var kun sydd sammen på innersiden av lårene. Framme og bak var det omslag som ble knyttet sammen i linningen.

Mel ble senere kjøpt i 50 og 100 kg jutesekker.Det forekom ofte museskit i melet, slik at en måtte sikte det.




Skrevet av Liv Johansen, fredag, 29.09.2006 - klokken 09:25
Sist endret: fredag, 12.01.2007 - klokken 14:10