1 1/2 dl grovt byggmel/rugmel/ sammalt hvete
1/4 ts salt
1/2 dl vann
SLIK GJØR DU:
1. Ha mel og salt i en bolle.
2. Tilsett vann litt etter litt til passe deig.
3. Ha deigen på bakebordet. Bruk ekstra bakemel og kna deigen
slik at den ikke sitter fast i bordet.
4. Arbeid deigen med fingrene og form den til en rund leiv.
5. Stek i varm og tørr stekepanne i ca 3 min. på hver side.
KLAPPKAKE
2 dl. rugmel
1 dl. hvetemel
1 ts. salt
10 gr. gjær
1 dl. vann eller melk
Bland mel og salt.Rør gjæra ut i lunken væske og ha det i melblandingen.
Arbeid deigen til den er jevn og blank og slipper bollen. Strø litt mel over. Dekk til og la den heve fra ½ – 1 time.
Ta deigen på melet bakebord og del den i 4 like store emner. Form og klapp emnene til runde leiver. Stek i varm og tørr stekepanne på begge sider til de blir gulbrune.
Spises med sirup eller syltetøy.
NB! I gamle dager ble de stekt på vedkomfyren.
TYNNBRØD ( Rieska )
Denne oppskriften er en gammel oppskrift og ble brukt i våre områder. Oppskriften kommer fra Petra i Keinovoupia.
250 gr smelta margarin
2 liter varm hel melk
2 ½ dl sukker
150 gr gjær
ca 1 skje salt
ca 1 dl sammalt hvete grov
ca 3 kg hvetemel
Under bakeprosessen skal kjøkkenet være varmt.De fyrte godt i vedovnen slik at det ble godt og varmt i rommet. Ingen fikk gå i døra under bakinga, for trekk kan ødelegge hevinga.
Deigen skal arbeides godt før heving og den skal arbeides med minst mulig etter heving.
Hev deigen godt. Lag så leiver. Kjevl leivene ut til ca ½ til 1 cm tykkelse. Hev leivene på klede ( klede over og under leivene). Til de blir ca 1 ½ cm tykk. Rett før steiking prikkes leivene på begge sider.
Leivene skal stekes på høyeste varme og stekeplatene skal ikke tas ut av ovnen under stekinga.
Det blir ca 20 tynnbrød av denne oppskrifta.
SVENSK BRØD (Rieska)
Denne oppskriften kommer fra Ritva i Karesuvanto.
80 – 90 gr gjær
1 liter melk
2 kg hvetemel
250 gr margarin
2 – 3 dl sirup
2 ts salt
Det er de samme «reglene» /framgangsmåte til Svensk brødt som til Tynnbrød.
Oppskriften gir 8 – 9 stk brød. Skal stekes ved høg varme, - ca 300 grader. NB! De brennes lett!
Skrevet av Liv Johansen, fredag, 27.10.2006 - klokken 10:48 Sist endret: fredag, 12.01.2007 - klokken 14:53