Krøkebær-batikk
|
|
En av uteskoledagene i høst brukte småtrinnet til å plukke krøkebær(krekling. I tillegg
til brukt som saft, var den også tenkt brukt til oppgaver i KUHÅ.
Rå saft
Nylaget rå saft har en fin bærsmak, men den holder seg dårlig. Derfor er det best å fryse rå saft.
Bær som er rike på saft gir størst saftutbytte.Både friske og dypfryste bær kan brukes.
Denne porsjonen gir ca.3 liter saft.
'**************
2 ½ kg saftrike bær som rips, bringebær, blåbær,tyttebær eller krøkebær.
1 ½ liter kokt, kaldt vann
1ss sitron syre
ca. 1 ½ kg sukker
1ts benzoesurt natron
1 ts kaliumsorbat
Elevene renset bærene og så saftet vi dem. Vi brukte oppskrift til råsaft. Ferdig saft ble så fylt på rene melkepakker, jucepakker o.l., og satt i fryser.
'**************
Laging av duk:
1)Duk, brikke eller løper
Elevene fikk velge mellom kvadratiske eller rektangulære stoffstykker.
- vi brukte bomullsstoff, hvitt eller lys gult
- furukongle,knapper og perler i ulik størrelse, plast «ting», ulike trådtykkelser, streng,
plastremser o.l. ble brukt for å få frem ulikt mønster i batikken
- ferdig «knyttet» duk, ble så dyppet i krøkebærsafta
- vi fjernet så «utstyret» og vasket duken. Den fikk tørke og så brukte vi strykjernet
-tilslutt sydde vi en enkel kant/fald rundt duken med symaskin. Vi tenker å stille ut dukene på foreldrekvelden som vi skal ha senere i skoleåret
Kilder:Norsk fargeflora av Finn Wischmann
|
|