Tradisjonelle sjøsamiske retter fra Manndalen/Ollmáivággi i Gáivuotna/ Kåfjord i Nord Troms.
Rognbollsuppe:
Ingredienser:
fersk rogn av torsk eller sei
litt melk
et egg
tørrkjøtt av sau i terninger
farin
Lag boller ut av denne deigen. Bollene skal kokes sammen med kjøttsuppe i 15-20 minutter.
Kjøttsuppe:
Ingredienser:
sau kjøtt med bein for å få kraft
litt havregryn
poteter kan tilsettes suppen hvis ønskelig
Kok kjøttsuppe som vanlig, tilsett rognbollene mot slutten av koketiden (15-20 min før suppen er ferdig).
Flatbrødmølja:
Ingredienser:
Tørket sau rygg i skiver. Dette kokes for å få kraft.
Fettet som som blir liggende over kraften øses opp i en bolle.
Hjemmelaget flatbrød smuldres i en bolle, og kraften helles på (flatbrødet bløtgjøres).
Deretter øses det opp i dyp tallerken. Fettet av kraften, farin og kanel tilsettes.
Kjøttet spises ved siden av på egen tallerken eller i samme tallerkenet som møljaen.
Flatbrødmølja spises til jul og til fet tirsdag.
Hjemmelaget flatbrød:
Ingredienser:
rugmel
hvetemel
vann
Deigen skal være mellom hard, slik at det kan kjevles ut. Deigen kjevles tynt og stekes på takke.
Blodpølser:
Ingredienser:
Okseblod eller saueblod
sammal grov
rugmel grov
talg
farin
salt
pepper
allehånde
Alt blandes sammen til tynn/ mellomtynn masse. Massen fylles i rensede tarmer av
sau eller kalv. Pølsene kokes i vel en time.
Spises med eks. Farin, syltetøy. Kulturmelk drikkes ved siden av.
Rabarbra grøt:
Rabarbra høstes om sommeren etter sankthans og i hele juli måned. Rabarbraene renskes og skylles først.
400 gr. Rabarbra i terninger
0.5 liter vann
100- 150 gr. Sukker
jevning: ca. 2 ½ ss potetmel
1 dl. Vann
Hvis man vil tilsette bær eller epler blir målene slik:
Med bær: 4 dl bær
¾ kg epler (750gr)
Dette kokes kort tid da det ikke går lang tid før det blir mørt.
Skrevet av Edith S.B. Båhl, onsdag, 02.05.2007 - klokken 14:33 Sist endret: onsdag, 02.05.2007 - klokken 14:35