Her er du: Startsiden » Vis artikkel
Kontakt/ informasjon

  Kunst og håndverk » Barnetrinn » Undervisningsopplegg

« Tilbake  
Krøkebær-batikk

En av uteskoledagene i høst brukte småtrinnet til å plukke krøkebær(krekling. I tillegg
til brukt som saft, var den også tenkt brukt til oppgaver i KUHÅ.






Rå saft

Nylaget rå saft har en fin bærsmak, men den holder seg dårlig. Derfor er det best å fryse rå saft.
Bær som er rike på saft gir størst saftutbytte.Både friske og dypfryste bær kan brukes.
Denne porsjonen gir ca.3 liter saft.

'**************

2 ½ kg saftrike bær som rips, bringebær, blåbær,tyttebær eller krøkebær.
1 ½ liter kokt, kaldt vann
1ss sitron syre
ca. 1 ½ kg sukker
1ts benzoesurt natron
1 ts kaliumsorbat

Elevene renset bærene og så saftet vi dem. Vi brukte oppskrift til råsaft. Ferdig saft ble så fylt på rene melkepakker, jucepakker o.l., og satt i fryser.


'**************

Laging av duk:

1)Duk, brikke eller løper
Elevene fikk velge mellom kvadratiske eller rektangulære stoffstykker.
- vi brukte bomullsstoff, hvitt eller lys gult
- furukongle,knapper og perler i ulik størrelse, plast «ting», ulike trådtykkelser, streng,
plastremser o.l. ble brukt for å få frem ulikt mønster i batikken
- ferdig «knyttet» duk, ble så dyppet i krøkebærsafta
- vi fjernet så «utstyret» og vasket duken. Den fikk tørke og så brukte vi strykjernet
-tilslutt sydde vi en enkel kant/fald rundt duken med symaskin. Vi tenker å stille ut dukene på foreldrekvelden som vi skal ha senere i skoleåret


Kilder:Norsk fargeflora av Finn Wischmann




Klikk for full størrelse.
Klikk for full størrelse.
Klikk for full størrelse.
Klikk for full størrelse.


Klikk for full størrelse.
Klikk for full størrelse.
Klikk for full størrelse.

Skriv ut artikkel.

Skrevet av Lena 3.årstrinn, fredag, 02.02.2007 - klokken 09:59
Sist endret: fredag, 02.02.2007 - klokken 10:50
- Design/ utvikling: STORFJORD DATA 2©06 -